Het belang van Proprioceptie…..
Wat is proprioceptie?
Proprioceptie is ons ” lichaamsbewustzijn.” Via proprioceptie weet het lichaam waar het zich in de ruimte bevindt, in welke positie het zich bevindt en hoe het zich veilig kan bewegen in de omgeving. Ook stelt proprioceptie ons in staat om de juiste spierspanning te gebruiken.
Onze spieren, gewrichten en huid bevatten allemaal sensorische receptoren die bijdragen aan proprioceptieve input. Dit geeft informatie die wordt gebruikt voor motorische bewegingen en houdingsregulatie. Traplopen, sporten en onze haren wassen zijn allemaal voorbeelden van activiteiten die sterk afhankelijk zijn van proprioceptieve input.
Proprioceptie is ook nauw verbonden met het vestibulaire systeem(evenwicht), en samen helpen ze ons om lichaamsbewustzijn te ontwikkelen, ons te informeren over onze houding en evenwicht (balans) en het helpt ons hoofd en ogen te stabiliseren terwijl we bewegen.
Waarom is proprioceptie belangrijk?
Proprioceptieve input is belangrijk voor de ontwikkeling omdat het ondersteunt bij het “zelfgevoel”. Het helpt bij zelfregulatie en bevordert succes bij zowel fijne motorische als grove motorische activiteiten. Het helpt een kind zich bewust te zijn van zijn ‘persoonlijke ruimte’ en hoe het op de juiste manier met zijn leeftijdgenoten om kan gaan zonder hun grenzen te overschrijden (bijvoorbeeld knuffelen zonder te vragen) of niet voldoende betrokken te zijn (bijvoorbeeld verminderd oogcontact).
Een praktisch voorbeeld waarin het een kind helpt is de voeten op de juiste manier en plaats op een trede te zetten. En dit zonder te hoeven kijken.
Wat gebeurt er als het niet goed werkt?
Als ons proprioceptieve systeem niet voldoende werkt kan dit invloed hebben op onze dagelijkse activiteiten. Onhandig zijn, tegen voorwerpen botsen, ‘ruig’ spelen, of een bal te hard trappen / gooien, kunnen allemaal voorbeelden zijn van de hersenen die proprioceptieve input niet op de juiste manier verwerken.
Kinderen met speciale uitdagingen (ontwikkelingsstoornis, lichamelijke handicap of ASS) hebben vaak extra problemen hebben met het verwerken van proprioceptieve informatie. Speciale oefeningen ter bevordering van de proprioceptie zijn voor deze kinderen extra belangrijk.
Hier volgen wat activiteiten die de proprioceptie ondersteunen:
Strijkbewegingen over het lichaam.
Waat raak ik aan? Kind heeft ogen dicht. Je raakt om beurten een lichaamdeel aan en je kind benoemt wat het is.
Wie voel ik en wat voel ik? Met een blinddoek voelen wie of wat je aanraakt
Met speeldeeg spelen, kneden en rollen
Het trekken van een zware kar
Springen op een trampoline of matras
Broodje Hamburger, kind tussen twee kussens met druk (niet te hard)
Klimmen in het klimrek
Kikkersprongen maken