Brain Gym®

Brain Gym® is de basis van de Educatieve Kinesiologie. Het bestaat uit een serie van 26 oefeningen. Deze oefeningen stimuleren een goede communicatie tussen het brein en het lichaam. Die communicatie is nodig voor zowel het gebruik van onze oren, ogen en handen als voor bewegingen van het hele lichaam, of beheersing ervan. Verloopt deze coördinatie niet vanzelf of gemakkelijk, dan zijn handelingen in het dagelijkse leven moeizaam of zelfs niet uitvoerbaar. Via beweging worden zenuwbanen gestimuleerd, zoals dat gebeurt tijdens de ideale ontwikkeling van een mens. Vaardigheden kunnen dan alsnog geleerd worden. Hierdoor kunnen kinderen makkelijker leren en meer genieten van het leven. Kinderen zitten weer lekker in hun vel!  

“Bewegen met intentie ontwikkelt de neurale banen”

Hoe kan je Brain Gym® gebruiken?

Is jouw kind (al) in staat zelf te bewegen? Dan zijn de oefeningen makkelijk inzetbaar in jullie dagelijkse leven thuis of op school. Elke beweging duurt ongeveer 1 minuut. Kinderen genieten ook van het doen van de speelse oefeningen. En wanneer de ouder, begeleider of leerkracht meedoet, is het nog leuker.  

Bij een Brain Gym® begeleider ga je middels een speciale balansprocedure op zoek naar de oefeningen die op dat moment passend zijn bij de ontwikkeling van je kind. Er wordt altijd gewerkt aan een realistisch doel. Kan je kind de oefeningen niet zelf uitvoeren? Dan wordt de behandeling vervolgd met vergelijkbare methodes die wel uitvoerbaar zijn. Brain Gym® is een basis en uitbreidingen zijn bijvoorbeeld reflexintegratie of Movement Based Learning. Deze methoden werken allemaal volgens hetzelfde principe, nl ontwikkeling van de hersenen door beweging. 

Oefeningen zijn ook inzetbaar voor oudere kinderen of jong volwassen op bijvoorbeeld  dagbesteding of werk. Eigenlijk is Brain Gym® voor iedereen. 

Meer informatie of zoek je een Brain Gym® begeleider in de buurt? 

Op https://www.braingym-nederland.nl/ vind je meer informatie over de methode en de mogelijkheden. Ook vind je er alle gecertificeerde instructeurs/ begeleiders en data om cursussen te volgen.