Orthomoleculaire Therapie

Orthomoleculaire therapie richt zich op moleculair niveau op ons lichaam en heeft een wetenschappelijke basis. Orthomoleculaire therapie is erop gericht de gezondheid te bevorderen en ziekteprocessen te herstellen. De behandeling heeft tot doel om de lichaamscellen (onze bouwstenen) te voorzien van optimale hoeveelheden vitaminen, mineralen en andere noodzakelijke voedingsstoffen. Orthomoleculaire geneeskunde is in feite een synoniem voor ‘voedingsgeneeskunde’. Uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er wel degelijk een relatie bestaat tussen voeding en ziekten. In de basis van orthomoleculaire therapie staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. 

Als orthomoleculair therapeut kijk ik wat je lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. En wat je nodig hebt in welke verhouding en wat we kunnen gaan doen wanneer deze verhouding uit balans is. Wanneer ons lichaam langdurig uit balans is, kan dit leiden tot vele stoornissen en ziekten. Een disbalans in ons lichaam kan diverse oorzaken hebben. 

Niet alleen een goede voeding, vertering en opname is noodzakelijk. Naast een juist voedingspatroon, kijk ik ook naar het functioneren van de psyche, het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Het één functioneert niet goed zonder een goede functie van het ander. Alles staat met elkaar in verbinding. Je leefstijl en leefomstandigheden zijn mede bepalend voor je algehele gezondheid. Rust, ontspanning en beweging zijn minstens zo belangrijk en worden ook meegenomen in de behandeling. 

Orthomoleculaire therapie is gebaseerd op het behandelen van de oorzaken van de gezondheidsklachten en gaat verder dan symptoombestrijding. Ik kan je helpen om de juiste balans te vinden. Omdat ieder mens uniek is krijg je passend individueel advies. 

Voor wie is orthomoleculaire therapie bedoeld? 

Orthomoleculaire therapie is breed inzetbaar. In de praktijk behandel ik uiteenlopende klachten van volwassenen en kinderen. Denk hierbij aan: 

– Darmklachten zoals verstopping, diarree, winderigheid, opgeblazen buik, prikkelbare 

darm syndroom – Spier- en gewrichtsklachten waaronder artrose, reuma, botontkalking, jicht, 

langzaam herstel na inspanning – Allergieën en intoleranties – Diabetes – Huidklachten zoals eczeem en acné 

– Terugkerende infecties en ontstekingen – Hormoon gerelateerde klachten zoals PMS – Stemmingsklachten – Autisme, ADHD, ADD – Chronische vermoeidheidsklachten en slaapstoornissen 

Werkwijze 

De intake bestaat uit een uitgebreid vraaggesprek. Door dit vraaggesprek krijg ik een duidelijk beeld over jou en je gezondheid. Samen met jou ga ik op zoek naar de oorzaak van je gezondheidsklachten en welke factoren deze in stand houden. Aan het einde van de intake krijg je een behandelplan voorgesteld. Samen kijken we of mijn manier van werken past bij jou wensen en verwachtingen. 

In het zoeken naar de oorzaak en verloop van je gezondheidsklacht, kan aanvullend onderzoek gewenst zijn, zoals bloed-, speeksel,- en of ontlasting onderzoek. 

Vervolgconsulten vinden meestal om de vier tot zes weken plaats. Tijdens deze consulten wordt de voortgang van de behandeling geëvalueerd en eventuele laboratoriumonderzoeken besproken. Het behandelplan wordt aan de hand hiervan onveranderd voortgezet of aangepast. Het aantal consulten is afhankelijk van de gezondheidsklachten. 

Vergoeding 

Orthomoleculaire therapie wordt vergoed uit de aanvullende verzekering. Afhankelijk van welke zorgverzekering je hebt afgesloten, worden de kosten van het consult voor een (groot) deel vergoed. De factuur van een consult valt niet onder het eigen risico van de basisverzekering. 

MBOG 

Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging MBOG (Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde). Je kunt op de website van het MBOG, www.mbog.nl kijken of jou zorgverzekeraar de consulten vergoed of navraag doen bij je zorgverzekeraar. 

Meer informatie? Wil je meer informatie over orthomoleculaire therapie, over mijn behandelwijze(n) of over mij? Kijk dan op mijn website www.yvettevenhorst.nl.